Sfaturi pentru dezvoltare personala – gestionarea emotiilor
Emotiile ne ajuta sa vedem lucrurile mai clar. Daca simtim emotii neplacute la un moment dat, ne informeaza ca suntem dezorientati intern, ca nu mai respectam celebrele noastre nevoi vitale si ca ne tradam pe noi insine. Nu este nimic rau sa simtiti emotii neplacute. Pericolul este ca le ascultam si uitam sa traim.
Vestea buna: toti am fost copii. Copilul are aceasta capacitate de a trai in prezent, de a fi in viziunea sa instantaneu, de la brutar la astronaut, de la aventurier la scriitor. Ii indemnam pe oameni sa nu lupte impotriva vietii, ci sa o imblanzeasca. Este o arta martiala, mentala, emotionala si fizica pe care copilul o practica. Incepe sa se accepte. Cineva care tine copilul viu in inima lui va elibera o aura benefica, o autoritate, ceea ce face ca noi avem un scop si un drum. Entuziasmul, respectul, pasiunea, iubirea provin din acest tip de oameni.
Singura certitudine pe care o avem este ca totul se schimba mereu. A fi conservator inseamna a deveni fosilizat. Simtim stres atunci cand incercam sa rezistam evenimentelor, schimbarilor. Cu cat mai mult impingem un obstacol, cu atat mai mult il detinem. Acest lucru va cauza conflicte, pierderi de energie sau chiar dezamagiri. Singurul lucru sanatos de facut este sa mergeti in directia fluxului si sa folositi acea energie pentru a va regla obiectivele, sensul vietii. Poate ca vom face o ocolire: cand suntem lasati de persoana pe care o iubim, este un soc in momentul respectiv. Dar este posibil sa gasim o modalitate de a folosi energia si de a o face sa ne imbogateasca. Asta nu inseamna ca se va intampla intr-o clipa, dar cu cat va opuneti mai mult faptelor, cu atat mai intunecate sunt prezentul si viitorul.
Un factor cheie in cresterea personala si o parghie de succes, dezvoltarea personala este o calitate dobandita.
Pentru ca este vorba de bunastarea si de implinirea ta personala, lucrul la dezvoltarea de sine a devenit indispensabil in secolul 21. De fapt, fie in contextul profesional, fie in viata de zi cu zi, auto-implinirea joaca un rol major, atat in capacitatea individului de a evolua intr-un mediu pe care el nu-l are intotdeauna sub control, cat si in capacitatea sa de a se afirma in ochii lumii exterioare, nu doar in capacitatea sa de a inflori in relatie.