Istoria tortului
Istoria torturilor dateaza inca din cele mai vechi timpuri. Primele torturi erau foarte diferita fata de ceea ce suntem obisnuiti sa mancam astazi. Ele semanau mai mult cu o paine si aveau un gust dulceag, asemenator mierii. De multe ori erau adaugate, pentru a capata un aspect mai interesant, coji de fructe si fructe uscate. Conform istoriei alimentatiei universale, vechii egipteni au fost printre primii care au prezentat dovezi ale coacerii in cuptoare.
Oxford English Dictionary considera ca denumirea de prajitura este pur englezeasca si provine din perioada secolului al 13-lea. Este o derivatie din cuvantul scandinav “kaka”, iar brutarii medievali europeneni au gatit de multe ori prajituri cu fructe si turte dulci. Aceste alimente aveau o durata de valabilitate foarte mare. Conform istoriei alimentatiei universale, percursorii prajiturilor de casa moderne , cum le stim astazi, cu faina alba rafinata si praf de copt in loc de drojdie, erau turtele indulcite cu miere de albine.
O scurta istorie a prafului de copt ne este prezentata in Cartea Bucatariei Universale Cassell New cand se speculeaza ca in Franta secolului 20 era folosit pentru a accelera procesul de crestere al aluaturilor. Simbolul patiseriei moderne este considerat bucatarul – sef Antoine Careme (1784 0 1833). Conceptul de “Torturi la comanda” a fost inventat tot in Franta, cand cofetariile secolului al 20-lea au inceput sa gateasca prajituri si torture la comanda pentru familiile instarite.
eTorturi – Torturi la comanda
Gateaux este un cuvant frantuzesc sinonim pentru cake (tort) si reprezinta, in general, un produs realizat cu ingredient delicate care sunt cel mai bine consummate la scurt timp dupa ce prajitura este gata. Atunci cand torturile sunt decorate modern, cu un colorit deosebit, acestea se apropie mai mult de semnificatia cuvantului Gateaux, fiind apreciate in lumea larga gratie proprietatilor foarte bune de mentinere a prospetimii pentru un timp indelungat. Etorturi.ro ofera chiar si celor mai pretentiosi gurmanzi o varietate fascinanta de prajituri si torturi pentru orice ocazie.