Cunoasteti acesti termeni despre internet?
In cazul in care sunteti un incepator in ale calculatoarelor si internetului, ar fi bine sa va familiarizati cu termenii prezentati mai jos, deoarece veti incepe sa ii auziti foarte des. Sunt probabil cele mai populare cuvinte folosite atunci cand vine vorba de internet, si definesc lucruri cu care avem de a face in fiecare zi.
Ce este adresa IP
- Internet versus Web. Internetul este o conexiune vasta de retele de calculatoare. Este compusa din milioane de dispozitive computerizate care fac schimb de informatii. PC-urile, laptopurile, unitatile GPS, telefoanele, tabletele, alarmele de la masini, consolele video si chiar si tonomatele de bauturi sunt conectate la internet. Acesta a luat fiinta la sfarsitul anilot 60, ca un proiect militar american, iar de atunci a evoluat pana la forma pe care o cunoastem astazi. Nu exista nicio organizatie care sa detina sau sa controleze internetul. Web-ul, cunoscut sub denumirea de “World Wide Web”, este cea mai populara parte a internetului. Web-ul poate fi vizualizat prin intermediul browserelor web.
- http si https. http este un acronim tehnic, care inseamna “hypertext transfer protocol”, adica limbajul paginilor web. Cand un site are acest prefix, inseamna ca textele, pozele si link-urile sale se pot deschide cu browserul dumneavoastra. La https, “s”-ul vine de la “secured”. Asta inseamna ca acea pagina web are un nivel special de securitate, astfel incat sa poata ascunde informatiile confidentiale pe care le introduceti acolo.
- Browser-ul este un software gratuit, care va ajuta sa deschideti pagini web (site-uri). Cele mai populare browsere sunt Google Chrome, Firefox, Safari si Internet Explorer.
- URL, adica “uniform resourse locators” sunt adresele web cu care putem accesa site-urile dorite cu ajutorul browserului. URL-ul este compus din 3 parti, in general: protocolul, care se termina in //:, domeniul de gazduire (adica terminatia .com, .ro, .org) si numele site-ului.
- Adresa IP (“internet protocol”) este o adresa formata din patru alaturari de cifre sau un numar de serie format din opt parti. Poate arata asa de exemplu :3.104.55 sau asa: 1DA:D3:0:2F3B:2AA:FF:FE28:9C5A. Orice computer, telefon, sau dispozitiv care acceseaza internetul are cel putin o adresa IP, pentru a putea fi urmarit. Adresele IP au pentru aceste dispozitive acelasi scop pe care il au placutele de inmatriculare pentru masini.