Cat de sigura este albirea dentara?
Albirea dintilor are ca rezultat indepartarea petelor si schimbarea nuantei dintilor, ceea ce duce la o usoara modificare a intregii fizionomii. Albirea este printre cele mai populare proceduri stomatologice cosmetice, deoarece poate imbunatati foarte mult aspectul dintilor. Majoritatea stomatologilor efectueaza albirea dintilor fie in cabinet, fie prin realizarea unor gutiere, care pot fi folosite acasa.
Este important de subliniat ca albirea nu este o procedura unica. Va trebui sa fie repetata din cand in cand daca pacientii isi doresc sa isi mentina culoarea mai stralucitoare pentru o perioada indelungata de timp.
Peste un deceniu de cercetari au dovedit ca albirea dentara reprezinta o procedura sigura si eficienta. Mai multe produse prezente astazi pe piata nu au aratat efecte adverse asupra dintilor sau gingiilor in testele clinice si de laborator, ceea ce inseamna ca pot fi folosite cu incredere de catre doritori. Acestia, insa, trebuie sa se asigure ca vor cauta doar produsele avizate, ca vor urma instructiunile si se vor consulta cu medicul stomatolog pentru a lua cea mai buna decizie.
In trecut, concentratiile mai mari de inalbitor utilizate in tratamentul intern au dus la aparitia unui grad mai mare de sensibilitate. Astazi, insa, gelurile de albire sunt echilibrate, ceea ce face ca sensibilitatea sa nu mai reprezinte o problema majora. Cu toate acestea, la unele persoane poate aparea un grad de sensibilitate dupa procedurile de albire, in special atunci cand mananca alimente calde sau reci, dar, de obicei, dispare dupa 48 de ore si se opreste complet la oprirea tratamentului.
Exista chiar si cateva mici sfaturi care sa ajute intr-o astfel de situatie:
– Cei care folosesc gutiere pentru albire, ar trebui sa le poarte pentru o perioada mai scurta de timp;
– Periajul ar trebui sa se realizeze cu o pasta de dinti pentru dinti sensibili, care contine nitrat de potasiu si care ajuta la calmarea terminatiilor nervoase ale dintilor;
– Utilizarea unui produs cu fluor, care sa ajute la re-mineralizarea dintilor;
– Oprirea procedeului de albire a dintilor timp de cateva zile, pentru a permite acestora sa se adapteze. In doar 24 de ore, sensibilitatea va inceta.
Sunt si cazuri in care medicul dentist poate descuraja albirea dentara:
– Daca exista boli ale gingiilor, dinti cu smalt uzat, cavitati sau dinti deosebit de sensibili;
– Daca o femeie este gravida sau alapteaza;
– Daca exista coroane colorate, capace sau alte lucrari dentare la dintii frontali, care nu pot fi albite.