5 titluri de carti vechi pe care ar trebui sa le (re)citesti si azi
Cartile vechi sunt precum vinul: cu cat trece mai mult timp, cu atat sunt mai valoroase. Este destul de dificil de facut o selectie a acestora pentru ca, de-a lungul timpului, au existat numeroase carti care au impresionat cititorii si care s-au dovedit marcante pentru viata acestora. Sunt carti care raman profund intiparite in memoria celor care le citesc datorita mesajului, datorita stilului folosit de autor, de descrierile folosite, de personajele fascinante sau de ideile inedite transmise.
De obicei, cele mai bune carti ale tuturor timpurilor care se pot citi pe nerasuflate pot fi gasite la reducere de pret in anticariat Printre carti, mai exact, pe site-ul www.printrecarti.ro. Gasite in categoria „carti la reducere”, acestea au reprezentat materialul care a stat la baza multor ecranizari de succes, inflacarand imaginatia regizorilor si scenaristilor si notand rezultate spectaculoase.
Recitirea cartilor vechi – o modalitate de relaxare si reinviere a trecutului
Specialistii recomanda recitirea cartilor vechi ca pe o modalitate de relaxare, de restabilire a contactului cu trecutul, de reinviere a unor amintiri din adolescenta sau din tinerete, din perioada in care a fost citita cartea. Pentru cititorii mai tineri, pasionati de lectura, cartile vechi pot fi o provocare, motiv pentru care nu trebuie ocolite si nici lasate pe un raft al bibliotecii din cauza aspectului lor neingrijit. Cartile vechi ii poate ajuta pe cititorii ce apartin unei generatii noi sa isi inteleaga mai bine trecutul, unele trasaturi de personalitate ale parintilor si unele gesturi sau optiuni ale acestora.
Care sunt cartile pentru care cititorii ar opta oricand sa le (re)citeasca?
Sunt atat de multe carti care au influentat in bine viata cititorilor si care si-au pus o amprenta asupra literaturii universale, incat este foarte dificil de alcatuit un top cu cele mai importante carti ale tuturor timpurilor care merita oricand recitite. In topul acestor carti se numara:
„Anna Karenina” scrisa de Lev Tolstoi
Este un roman care a influentat foarte mult literatura mondiala. William Faulkner spune chiar ca acest roman este cel mai bun al tuturor timpurilor. Personajul principal, frumoasa si fermecatoarea Anna Karenina, desi maritata de tanara cu un barbat rigid si rational, isi descopera adevarata iubire, patimasa, pentru care isi paraseste barbatul si copilul. Firul romanului se complica pe masura ce povestea este prezentata in amanunt. Tolstoi descrie destinul tragic si de neuitat al frumoasei Anna in contrast cu dragostea plina de intelegere si un destin fericit pe care le-a experimentat Kitty Leivina.
„Numele trandafirului”
Este o carte scrisa de Umberto Eco care a avut un succes imens la public si inca are, fiind tradusa in peste 35 de limbi, prezentand soarta unor calugari intr-o manastire uitata de lume care urmau sa fie invinuiti de erezie. Cartea este plina de mister si intelesuri profunde.
„David Copperfield” scrisa de Charles Dickens
Este o carte ce merita recitita de mai multe ori in viata, o carte dupa care s-au facut numeroase ecranizari, gratie povestii destinului tragic al lui David, un tanar pornit in calatoria vietii sale de la copilaria nefericita la descoperirea vocatiei sale de romancier de succes.
„Don Quijote de la Mancha” scrisa de Miguel de Cervantes
Este o carte extraordinara a carei actiune se petrece in fermecatoarea Spanie medievala, in care personajul principal este un exemplu de vointa, curaj si eroism.
„Crima si pedeapsa” scrisa de Fiodor Dostoievski
Este capodopera desavarsita a literaturii rusesti si universale, evaluata ca atare pretutindeni in lume.