Lucruri de facut in Pisa
A vizita Pisa inseamna a vizita unul dintre cele mai importante si faimoase locuri ale Renasterii. Locul nasterii lui Galileo Galilei, Leonardo Fibonacci si Pisanello, este un oras plin de arta, istorie si cultura.
Pisa isi trage faima dintr-un proiect arhitectural gresit, dar celebrul Turn inclinat nu este singurul atu al acestui oras irezistibil. Plina de viata zi si noapte, Pisa ofera un frumos amestec de cultura si arhitectura romanica, gotica si renascentista.
- Turnul din Pisa
Copiii si adultii au auzit de Turnul inclinat din Pisa. Acesta este, fara indoiala, primul motiv pentru care turistii vin sa viziteze Pisa si este cu siguranta cel mai faimos turn din lume. Turnul inclinat din Pisa este campanilul Catedralei Maicii Domnului din Pisa, care se afla in Piazza dei Miracoli.
Se stie ca este inclinat la un unghi de 3,59 grade spre sud. Constructia cladirii a inceput in 1173 si a durat 2 secole. De indata ce adaugarea celui de-al treilea etaj a fost finalizata, in jurul anului 1178, turnul incepea deja sa se incline si constructia a fost suspendata timp de 90 de ani.
Pana in 1990, turistii au urcat cele 293 de trepte pana in varful turnului. Dar unghiul de inclinare progresand periculos, s-a calculat ca turnul s-ar prabusi in anul 2000 daca nu s-ar face nimic. Prin urmare, s-au intreprins lucrari scumpe pentru consolidare.
- Catedrala Maicii Domnului
Un exemplu tipic al stilului arhitectural pisanesc, Catedrala Maicii Domnului este o bazilica romanica din marmura alba cu 5 nivele proiectate de arhitectul Buscheto. Inceputa in 1063, reprezinta centrul unui complex monumental clasificat ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, care include, prin urmare, Turnul inclinat, monumentul adiacent Camposanto (cimitir monumental), precum si Baptisteriul din Pisa.
- Baptisteriul Sfantului Ioan de Pisa
Battistero di San Giovanni, a doua cea mai veche cladire din faimoasa Piazza dei Miracoli din Pisa, este, de asemenea, cel mai mare Baptister din Italia – 55 de metri. Construit intre 1152 si 1363, baptisteriul este un exemplu superb al fuziunii dintre arhitectura romanica si cea gotica, fiecare nivel fiind construit intr-un stil diferit.