Ce vitamine si minerale sunt bune pentru acnee?
Acneea este o afectiune inflamatorie a pielii care provoaca cosuri si alte leziuni ale pielii insa unele vitamine si minerale pot ajuta la tratarea si prevenirea acneei.
- Zinc
Specialistii au gasit dovezi care indica faptul ca zincul are proprietati antibacteriene si antiinflamatorii care pot fi benefice in reducerea acneei. De asemenea, acesta poate reduce productia de sebum pe piele. Este usor sa se includa zincul ca parte a unei diete variate. Alimentele care sunt surse bune de zinc includ:
- fructe de mare, cum ar fi stridii, crab si homar;
- carne rosie;
- pasari de curte;
- cereale fortificate pentru micul dejun;
- fasole, nuci si cereale integrale;
- lactate.
Un studiu a investigat nivelurile sanguine de zinc, vitamina A si vitamina E la persoanele cu sau fara acnee. Cercetatorii au descoperit ca nivelurile tuturor acestor vitamine si minerale au fost semnificativ mai mici la persoanele cu acnee. Au ajuns la concluzia ca o dieta bogata in acesti nutrienti ar putea ajuta la prevenirea sau tratarea acneei.
O analiza sistematica sugereaza, de asemenea, ca formele orale si topice de zinc pot ajuta la tratarea acneei. Autorii au gasit dovezi care indica faptul ca zincul are proprietati antibacteriene si antiinflamatorii care pot fi benefice in reducerea acneei. De asemenea, zincul poate reduce productia de sebum pe piele.
- Vitamina A
Vitamina A este un posibil remediu pentru acnee, dar trebuie folosita in mod corect. Suplimentele orale de vitamina A nu functioneaza la fel ca vitamina A topica, potrivit specialistilor. De fapt, avertizeaza impotriva suplimentului, deoarece acesta poate face mai mult rau decat bine, deoarece vitamina este solubila in grasimi, se acumuleaza in corp si un aport ridicat de peste 10.000 de unitati internationale (UI) poate fi toxic.
- Vitamina E
Unele cercetari sugereaza ca vitamina E poate ajuta la vindecarea ranilor, mai ales in combinatie cu vitamina C si zinc. De asemenea, poate ajuta la tratarea acneei si a ranilor. Seminte, nuci, spanac, mango si porumb sunt alimente bogate in vitamina E.