Ce trebuie sa stii despre stomatita la pisici
Stomatita la pisici este o inflamatie severa a gurii care, in cele mai multe cazuri, duce la ulcere la nivelul gingiilor, limbii, buzelor sau gatului. Animalele de companie de orice varsta pot suferi de stomatita, care, daca este lasata netratata, poate provoca sangerari grave sau infectii.
In majoritatea cazurilor, medicii veterinari suspecteaza ca boala dentara este cauza acestei afectiuni – in special boala parodontala, care apare atunci cand placa si bacteriile se acumuleaza in jurul dintilor si provoaca inflamarea.
Ulcerele care insotesc stomatita se pot forma pe masura ce sistemul imunitar al pisicii ataca propriul tesut infectat. Alte afectiuni medicale legate de stomatita includ infectii virale, cum ar fi leucemia sau virusul imunodeficientei feline (FIV) si bartoneloza, o infectie bacteriana purtata de purici.
Inspectarea gurii animalului de companie pentru a gasi semne de stomatita poate fi dificila, deoarece pisicile sunt reticente in a lasa pe oricine sa le consulte. Cu toate acestea, exista si alte semne care pot indica faptul ca animalul de companie sufera de aceasta afectiune dureroasa.
Pisicile cu gura inflamata adesea se chinuie sa manance sau chiar sa deschida gura. Daca stapanii cred ca pisica sufera de stomatita, trebuie sa o duca la medicul veterinar pentru diagnostic. Acesta poate recomanda sedarea, astfel incat sa poata efectua o examinare amanuntita.
Tratarea stomatitei
Tratarea stomatitei implica un tratament impotriva durerii, precum si un tratament pentru cauza care sta la baza afectiunii. Deoarece gingiile inflamate si ulcerate pot fi foarte dureroase, medicul veterinar va administra medicamente pentru a trata durerea si inflamarea, precum si un antibiotic.
Daca boala parodontala provoaca afectiunea, medicul veterinar va recomanda curatarea dintilor sau chiar indepartarea unor dinti – intrucat acestia ofera suprafete pe care bacteriile se pot atasa si prolifera. Atunci cand este cazul, trebuie tratate si alte afectiuni care stau la baza stomatitei, cum ar fi bartoneloza. In acest timp pisica va trebui hranita cu alimente moi.
De asemenea, o rutina de spalare a dintilor felinei este recomandata, pentru a reduce acumularea de tartru care poate provoca stomatita.