Ingrijirea plantatiilor de zmeura
Ingrijirea plantatiilor de zmeura include 3 activitati importante si anume:
Udare
In timpul sezonului, aceasta cultura trebuie udata de 4 ori: in iunie, iulie, august si septembrie – la inceputul fiecarei luni. Udarea trebuie facuta astfel incat solul sa fie bine umed, aproximativ 20 cm. Zmeura se fertilizeaza doar de 2 ori pe an – la inceputul primaverii si toamna tarziu astfel:
- la mijlocul lunii aprilie: 3 linguri de uree pe 1 mp – se distribuie ingrasamantul uniform pe suprafata solului si se grebleaza;
- la sfarsitul lunii octombrie: o jumatate de galeata de humus la 1 mp – se toarna doar peste sol.
In plus, o data la 3 ani, potasiu trebuie adaugat sub zmeura: 200 g sulfat de potasiu pe 1 mp.
Tunderea
Principala cultura de zmeura face lastari bienali. In vara urmatoare da lastari laterali, pe care fructele se coc. Si dupa recoltare, acesti lastari trebuie taiati – altfel vor lua multa putere din tufis. Este necesar sa se taie lastarii la acelasi nivel cu solul, astfel incat sa nu ramana butuci – daunatorii pot hiberna in ei.
Lastarii anuali trebuie taiati toamna – scurtati cu aproximativ 10 cm. Acest lucru va permite zmeurii sa se ramifice mai bine, ceea ce inseamna ca randamentul va fi mai mare.
Recoltarea zmeurii
Recolta de soiuri traditionale de zmeura se coace foarte repede, asa ca este important sa nu se piarda momentul – fructele prea coapte sunt greu de cules, se incretesc si se deterioreaza rapid.
Este mai bine sa fie puse intr-un castron sau cos. Nu este de dorit sa se colecteze intr-o galeata, deoarece sub o masa mare de fructe de padure, cele inferioare se pot increti. Este mai bine sa se culeaga zmeura dimineata, pe timp cald si uscat – in acest moment sunt cele mai parfumate.
Reguli de stocare
Zmeura este foarte perisabila si nu se pastreaza proaspata mult timp. Singura modalitate de depozitare pentru iarna este inghetata. Trebuie pusa uscata la congelator – nu se spala boabele – se vor transforma in terci.