Importanta dezvoltarii atentiei la copiii prescolari
Profesorii din scoala primara observa adesea cum copiilor moderni le lipseste atentia pentru a percepe si ulterior memoria, pentru a asimila materialul de invatare. Dar de ce este atat de important sa se antreneze atentia?
Ce este atentia?
Intelectul uman are multe componente – memorie, gandire logica si creativa, abilitatea de a analiza si de a trage concluzii pe baza punctelor de referinta. Aceste abilitati parintii incearca sa le dezvolte la copiii lor destul de devreme pentru a-i pregati pentru urmatoarea provocare de viata – scolarizarea.
Dar exista o alta abilitate care este esentiala pentru invatarea productiva in clasele primare si anume concentrarea atentiei, care poate si ar trebui dezvoltata chiar si in etapa prescolara.
Atentia permite unei persoane sa se concentreze asupra procesului educational, precum si asupra oricarui alt tip de activitate in general. Un copil concentrat percepe mai bine informatiile fara a compromite detaliile, suprapunand informatiile in ordine cronologica si logica. Toate acestea permit stapanirea cunostintelor si abilitatilor mai eficient, iar efortul si timpul pentru aceasta sunt reduse drastic.
Dar, ca orice alta zona a intelectului, capacitatea de concentrare trebuie mentinuta prin antrenament. Cand vine vorba de dezvoltarea atentiei la copiii cu varsta cuprinsa intre 6-7 ani, trebuie sa se tina cont de caracteristicile de varsta ale copilului atunci cand se aleg jocurile potrivite pentru dezvoltare.
Jocurile educationale sunt considerate mai degraba un antrenament suplimentar nu un set complet de exercitii cognitive. Pentru ca ele sa dea rezultate vizibile, acestea trebuie sa urmeze un anumit program care urmeaza un ritm si o frecventa predeterminate a orelor, imbunatatindu-se astfel constant abilitatile.
Si pentru ca nu este intotdeauna posibil sa se realizeze aceste efecte cumulative acasa, majoritatea parintilor prefera sa dezvolte abilitatile copiilor in centre de dezvoltare suplimentare, unde instruirea se desfasoara sub indrumarea unui antrenor experimentat.
De asemenea, forma de invatare bazata pe jocurile de memorie le permite copiilor sa se angajeze cu interes si sa stapaneasca mai bine modalitatile de gestionare a memoriei. Abilitatile dobandite vor deveni o baza excelenta atat pentru disciplinele studiate la scoala, cat si pentru toate sferele din viata dupa aceea.