Sfaturi privind cresterea gastelor
Majoritatea gastelor sunt rezistente si nu necesita ingrijiri speciale. Gastele pot trai pana la zece ani. Sunt animale domestice care pot servi ca pazitori, in special anumite specii de gaste care sunt foarte vigilente datorita strigatului lor strident, dar, de asemenea, care sunt si zgomotoase. Se pot reproduce gaste pentru ouale lor, pentru carnea lor, pentru foie gras, dar si in unele cazuri rare, ca animale de companie.
Habitat de gasca
Gastele pot trai intr-o pajiste, pe un camp sau intr-o curte, dar important este sa aiba un punct de apa in apropiere. Apa este intr-adevar un mediu in care gastele se simt in siguranta, unde se spala si se reproduc daca exista ganda (gascan).
Doritorii pot construi, de asemenea, un adapost pentru gaste de cel putin 1 m² pe animal. Acestea au nevoie de un loc uscat, protejat de vant si curat.
Mancare de gasca
Gasca isi petrece o mare parte din zi mancand. Se hraneste cu ierburi taiate, boabe si coji de legume. Se pune hrana in incinta sau adapostul lor o data pe zi, la un timp regulat. Dar gastele sunt in mod deosebit pasionate de iarba pe care o pot pasuna destul de mult.
Ele sunt poreclite „cositoare ecologice”, la fel ca si oile. Pentru a-si satisface pofta de mancare, este nevoie de aproximativ 100 m² de spatiu prevazut cu iarba pe gasca. Aceste animale mananca, de asemenea, seminte (orz, ovaz, grau, porumb), radacini, papadie, trifoi alb, dar si legume (morcovi, varza, salate), asa ca n-ar trebui sa viziteze gradina.
Este important ca gastele sa aiba mereu apa curata si proaspata disponibila.
In timpul perioadei de producere a oualor, gastele ar trebui sa aiba suficient calciu, fosfor si sodiu. La furajul de iarna, ovazul este preferabil, deoarece porumbul si orzul, date in forma pura, provoaca obezitate rapida.
Productia de oua si calitatea de incubatie a oualor scade atunci cand nu exista alimente verzi in dieta gastelor.