Schimbarea gustului si a apetitului in timpul sarcinii

Schimbarea gustului si a apetitului reprezinta o problema serioasa pentru unele gravide care ajung sa pofteasca la tot felul de alimente mai mult sau mai putin ciudate. La originea acestor pofte de sarcina stau de fapt anumiti factori fiziologici.

Adevarul despre schimbarea gustului si a apetitului

  • In timpul sarcinii, se poate intampla ca viitoarea mama sa prinda o aversiune pentru alimentele care ii placeau de obicei sau invers. Un procent de 26% dintre viitoarele mame trec printr-o astfel de schimbare. Asa cum se intampla adesea in timpul sarcinii, hormonii sunt responsabili in mare masura de aceasta schimbare a preferintelor alimentare. Aceste fluctuatii hormonale provoaca, de asemenea, modificari ale simtului mirosului, care participa activ la simtul gustului.
  • O ipoteza sugereaza ca femeia insarcinata are instinctiv o aversiune la alimente, mirosuri care ar putea fi daunatoare pentru fat. Aceasta ipoteza este intarita de faptul ca alimentele la care gravida are o anumita aversiune sunt adesea cele care provoaca greata si varsaturi (prin urmare, organismul le respinge, pentru a se proteja).
  • La unele viitoare gravide, greata din timpul sarcinii precoce va duce la pierderea poftei de mancare. Stresul, anxietatea legata de sarcina si anumite situatii patologice pot provoca, de asemenea, pierderea poftei de mancare. Cu toate acestea, este important ca viitoarele mame sa continue sa manance bine, deoarece nevoile energetice si nutritive sunt crescute in timpul sarcinii. Este recomandabil sa se manance mai multe mese mici in timpul zilei, avand grija sa se aleaga mai multe alimente dense din punct de vedere nutritional. Prin urmare, trebuie evitate alimentele industriale, care sunt adesea numite calorii goale ele furnizeaza foarte multe calorii, dar putini nutrienti (vitamine, minerale).
  • La polul opus se afla celelalte femei care in timpul sarcinii se confrunta cu tot felul de pofte alimentare, aceste pofte compulsive de mancare, cel mai adesea manifestate pentru un aliment foarte specific.
  • Un studiu a aratat ca poftele in sarcina sunt mai frecvente si mai intense in al doilea trimestru, scazand semnificativ pe masura ce se apropie termenul. Ca parte a unui eseu teoretic privind poftele femeilor insarcinate, doi cercetatori au stabilit, pe baza blogurilor dedicate gravidelor, o clasificare a principalelor alimente care fac obiectul acestor pofte. In fruntea clasamentului sunt alimentele dulci, cum ar fi ciocolata, bomboanele (25,9%); apoi alimentele bogate in carbohidrati, calorii si sare (pizza, cartofi prajiti) si proteine ​​(pui, friptuaă) (19,3%). In continuare vin fructele (18,8%) si produse lactate grase si sarate (17,8%).

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor referitoare la cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri. Pentru alte detalii, va rugam sa accesati pagina Politică de Confidențialitate.