Importanta temperaturii de coacere a blatului si prajiturilor
V-ati intrebat vreodata de ce cele mai multe prajituri sunt coapte la 180 de grade Celsius? Si de ce cartile in bucate si marii patiseri si cofetari pun mare accent pe corectitudinea temperaturii cuptorului? De ce oare aceasta temperatura este optima pentru coacere si ce se intampla daca nu este respectata? Iata cateva informatii teoretice despre influenta temperaturii asupra procesului de coacere!
In timpul coacerii, compozitia prajiturii sufera procese complexe de reactii chimice si fizice care transforma un lichid intr-o masa solida si pufoasa. Reactiile potrivite au loc atunci cand aluatul atinge o anumita temperatura, iar viteza la care acestea apar depinde de cat de fierbinte este cuptorul. Printre principalele reactii se numara: topirea grasimilor, expansiunea si explodarea gazelor, dizolvarea zaharului, coagularea proteinelor, gelatinizarea amidonului, evaporarea apei si caramelizarea.
Daca o prajitura sau un blat sunt coapte la o temperatura relativ scazuta, acest pasi au loc mai incet si mai uniform pe intreaga suprafata a compozitiei, cu mult mai putine procese suprapuse. Cresterea usoara a temperaturii permite formarea unei cruste crocante, in timp ce interiorul ramane moale. In schimb, aluatul asezat intr-un cuptor preincalzit la o temperatura ridicata, va suferi transformari rapide si distribuite neuniform. In acest scenariu, crusta va trece prin toate etapele mult mai repede decat portiunile interne ale blatului, deci va fi mai mult tare decat crocanta.
In practica, un blat copt la 150 de grade Celsius este usor si pufos spre deosebire de unul copt la 200 de grade. Crusta este palida si aproape cauciucata din cauza gradului redus de evaporare de pe suprafata blatului. Evaporarea eficienta a apei permite procesul de rumenire. Un blat rumen este aromat, insa tinut prea mult poate capata un gust de ars si amar. Cealalta diferenta notabila este consistenta miezului care este moale si neted copt la temperaturi mici si mai uscat atunci cand blatul este copt la temperaturi mari. Acest lucru se datoreaza vitezei de coagulare a proteinelor.
Comanda tort in Bucuresti!
Pentru a nu va complica urmarind consistenta blatului si temperatura cuptorului, o idee buna ar fi sa acceptati provocarea de a comanda tort in Bucuresti, mai ales daca locuiti in oras sau in apropiere. Accesati etorturi.ro si alegeti varianta preferata din tot ce este expus pe site. Fie ca este vorba de torturi pentru copii sau pentru evenimente ca nunti sau botezuri, eTorturi livreaza intotdeauna desertul perfect!