Gastroenterita: cauze, simptome si tratament
Gastroenterita este o infectie digestiva care provoaca diaree, dureri de stomac, greata, varsaturi si uneori febra. In majoritatea cazurilor, desi poate provoca diaree si dureri severe de stomac, gastroenterita este usoara si dispare de la sine.
Simptome
- diaree – cel putin 3 scaune apoase la 24 de ore;
- dureri abdominale;
- greata sau varsaturi;
- febra;
Cauze
Gastroenterita este cauzata de virusi, bacterii sau paraziti. Transmiterea acestor germeni are loc prin doua mecanisme:
- consumul de alimente (apa) sau alimente contaminate;
- contact direct cu scaun sau varsaturi de la o persoana care are gastroenterita.
Evolutie si posibile complicatii
De obicei gastroenterita se vindeca singura in aproximativ 48 de ore. Pierderea de lichide si saruri poate fi totusi responsabila pentru deshidratare. Aceasta complicatie afecteaza in principal copiii mici si varstnicii. Deshidratarea se manifesta printr-o gura uscata, scaderea cantitatii de urina, ameteli, crampe musculare, slabiciune, confuzie sau iritabilitate si, in cazuri severe, pierderea cunostintei. Este posibil ca toate aceste simptome sa nu fie prezente in acelasi timp.
Prevenirea
Gastroenterita se transmite atunci cand principiile igienei nu sunt respectate. Prin urmare, masurile preventive sunt urmatoarele:
- spalarea mainilor in mod regulat, mai ales inainte de a manca si dupa utilizarea toaletei;
- punerea la frigider a resturilor in termen de 2 ore de la consum;
- atunci cand oamenii calatoresc trebuie sa bea doar apa imbuteliata, sa evite toate alimentele crude (rosii, salate etc.) si fructele care nu pot fi decojite.
Tratament
- Aportul de lichide
Obtinerea de lichide suficiente este importanta pentru a evita deshidratarea. Se recomanda ca cei afectati sa bea 1 sau 2 litri in 24 de ore. Medicul poate prescrie analgezice care ajuta la ameliorarea crampelor abdominale atunci cand acestea sunt foarte violente. De asemenea antibioticele sunt indicate numai pentru gastroenterita asociata cu febra. In aceasta situatie este necesar sa se consulte un medic.
Probioticele sunt medicamente care contin un numar mare de germeni vii „prietenosi”. Teoretic, aceste probiotice ar trebui sa restabileasca flora intestinala. Eficacitatea lor este insa controversata.