Endometrioza – simptome specifice
Endometrioza se caracterizeaza prin prezenta tesutului uterin anormal (sau a tesutului endometrial) in afara cavitatii uterine. Poate afecta mai mult de 11% dintre femeile cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani si poate duce la infertilitate. Exista insa mai multe optiuni de tratament care pot ajuta la gestionarea simptomelor si la imbunatatirea sanselor de a ramane gravida.
Ce este endometrioza?
Endometrioza, uneori numita „endo”, este o problema comuna de sanatate la femei. Isi primeste numele de la cuvantul endometru, tesutul care in mod normal acopera uterul. Cel mai adesea, endometrioza se gaseste pe:
- Ovare;
- Trompe uterine;
- Tesuturi care mentin uterul la locul sau;
- Suprafata exterioara a uterului.
Alte locuri pot include vaginul, colul uterin, vulva, intestinul, vezica urinara sau rectul. Rareori, endometrioza apare in alte parti ale corpului, cum ar fi plamanii, creierul si pielea. Simptomele endometriozei pot include:
- Durere
- Este cel mai frecvent simptom. Femeile cu endometrioza pot avea multe tipuri diferite de durere. Acestea includ:
- Crampe menstruale foarte dureroase care se pot agrava in timp.
- Durere cronica (pe termen lung) la nivelul spatelui inferior si pelvisului.
Durere in timpul sau dupa sex – aceasta este de obicei descrisa ca o durere „profunda” si este diferita de durerea resimtita la intrarea in vagin cand incepe penetrarea.
Dureri intestinale – miscari intestinale dureroase sau durere la urinare in timpul perioadelor menstruale. In cazuri rare, este posibil sa apara sange in scaun sau in urina.
Sangerari sau pete intre perioadele menstruale – acest lucru poate fi cauzat si de altceva decat endometrioza. Daca se intampla des, ar trebui consultat medicul.
Probleme digestive – acestea includ diaree, constipatie, balonare sau greata, in special in timpul perioadelor menstruale.
Cum este diagnosticata endometrioza?
- Examenul pelvian
In timpul unui examen pelvian, medicul va simti chisturi mari sau cicatrici in spatele uterului. Zonele mai mici de endometrioza sunt mai greu de simtit.
- Test imagistic
Medicul poate efectua o ecografie pentru a verifica chisturile ovariene din endometrioza. Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) este un alt test comun de imagistica care poate reda o imagine a interiorului corpului.