Cum se pot proteja conducatorii auto in masina in perioada codurilor de canicula?
In ultimii ani, verile sunt din ce in ce mai toride, in special in anumite zone ale tarii. Pe vreme de canicula, nu numai sanatatea oamenilor este afectata, ci si buna functionare a autoturismelor. Temperatura din masina poate creste foarte rapid la valori incredibile, iar conducatorul auto, precum si pasagerii se pot simti lipsiti de vlaga, somnolenti, nu se mai pot concentra si exista un risc crescut de accidente. In conditii de canicula, conducatorii auto trebuie sa ia masuri de siguranta.
In masina pe canicula, fara aer conditionat
Exista modele de autoturisme mai vechi care nu au un aparat de aer conditionat inclus si pe care conducatorii auto au ales sa nu monteze un astfel de dispozitiv din diferite considerente. Vara, cand temperaturile cresc foarte mult, conducatorii auto trebuie sa aiba o anumita conduita care sa ii ajute sa se deplaseze in conditii de confort si siguranta pe sosele.
Inainte de a pleca la drum, este important sa isi asigure necesarul de apa atat pentru ei, cat si pentru ceilalti pasageri, in functie de distanta parcursa. De asemenea, cu cateva minute inainte de a porni, este bine sa traga masina la umbra, sa deschida toate usile, inclusiv trapa, daca aceasta exista, pentru ca interiorul sa se ventileze cat mai bine.
In timpul mersului, daca viteza de deplasare nu este foarte mare, se poate deschide un geam sau chiar doua, in diagonala. Nu este recomandat sa se deschida toate geamurile, pentru ca acest lucru poate avea efecte negative asupra sanatatii pasagerilor. In plus, se recomanda conducatorilor auto sa nu plece cu masina in miezul zilei, atunci cand canicula atinge cote maxime, sa evite sa circule in intervalul orar 12.00-16.00, iar in timpul stationarii, daca masina nu poate fi parcata la umbra, sa foloseasca protectii solare, atat pe luneta, cat si pe geamurile din spate sau laterale.
In autoturismele in care exista o instalatie de aer conditionat, conducatorii auto nu trebuie sa faca abuz si sa seteze o temperatura prea scazuta in interiorul acesteia, deoarece variatiile mari de temperatura intre interior si exterior pot provoca probleme cardiace si de circulatie a sangelui.