Cum ar trebui educati copiii agresivi
Agresiunea face parte din dezvoltarea normala a copiilor fiind des intalnita in special in cazul copiilor mici pentru ca acestia nu stiu sa isi gestioneze emotiile traite. Copiii agresivi au nevoie in primul rand sa invete sa isi controleze furia asa incat ajutorul activ al parintilor este indispensabil.
Copiii agresivi – sfaturi, solutii pentru indrumarea lor
Comportamentele agresive sunt frecvente intre 18 luni si 3 ani pentru ca la aceasta varsta, copilul nu-si controleaza bine dorintele si actioneaza fara sa gandeasca. Adesea un impuls sau lipsa de auto-control reprezinta cauza agresiunii si sub nicio forma dorinta de a rani pe cineva.
Copiii mici au tendinta de a plange pentru a obtine lucrurile pe care le doresc sau pentru a le mentine in posesia lor, astfel incat aceste momente sunt declansatorul primelor conflicte cu care se confrunta copilul.
Agresiunea fizica (de exemplu, muscaturi, lovire sau impingere) creste de obicei in intensitate si atinge apogeul in jurul varstei de 2 ani. Dupa 3 ani, comportamentele agresive incep sa se diminueaze, pe masura ce copilul isi dezvolta din ce in ce mai mult limbajul si abilitatile sociale (de exemplu, invata sa ii asculte pe ceilalti, invata sa isi astepte randul, invata sa imparta etc.).
Cauzele comportamentului copiilor agresivi
-
Imita comportamentul pe care il vede la alti copii sau la adulti.
-
Primeste putina atentie sau nevoile sale emotionale nu sunt luate in considerare, prin urmare, nu prea ii pasa de emotiile traite de altii. Agresivitatea poate fi, de asemenea, o modalitate de a atrage atentia.
-
Este martor in mod regulat la disputele de familie, ceea ce sugereaza ca agresiunea este o reactie normala.
-
Este pedepsit in mod regulat sau sever, ceea ce poate intensifica reactiile sale agresive.
Din fericire, un astfel de comportament poate fi corectat, insa este nevoie de mult calm din partea parintilor. Acestia ar trebuie, de asemenea, sa evite folosirea expresiilor care afecteaza stima de sine, sa le explice in permanenta care sunt consecintelor actiunilor lor, dar si sa ii inconjoare cu iubire ori de cate ori este nevoie.