Terapia naturista cu muraturi – beneficii pentru sanatate

Muraturile fac parte din “dieta” oricarui roman. Se recomanda sa fie servite impreuna cu un fel principal de mancare, cu friptura sau simple, ca si aperitiv. Muraturile au insa proprietati mult mai puternice si mai valoroase pentru organism decat acela de a da un gust deosebit preparatelor. Muraturile reprezinta fructele si legumele conservate prin fermentare lactica, un proces natural, care le transforma in alimente cu proprietati terapeutice deosebite. Dintre cele mai cunoscute muraturi cu efecte benefice asupra sanatatii este varza murata, a carei zeama poate fi consumata atat ca remediu impotriva mahmurelii cat si impotriva cancerului.

Murarea legumelor si fructelor isi are radacinile in Grecia Antica si in Mesopotamia, dar si mult mai recent, in calatoriile pe mare ale lui James Cook, ce folosea varza murata pentru prevenirea scorbutului. Murarea este un proces ce presupune adaugarea de sare, favorizand dezvoltarea lactobacililor, a bacteriilor probiotice cu efect benefic asupra reechilibrarii florei intestinale. Muraturile au un continut mare de enzime, fibre si antioxidanti si se dovedesc a fi un cocktail nutritiv si terapeutic naturist.

Varza murata este principalul antidot impotriva cancerului, continand vitamina B12 din belsug, favorizand fermentatia lactica, dar si vitamina U care inhiba dezvoltarea celulelor tumorale. Se recomanda consumul de varza murata sub forma de salata si pentru constipatie si obezitate. Zeama de varza murata este un remediu excelent pentru persoanele care consuma alcool in mod frecvent si risca sa aiba un ficat marit. Se bea jumatate de litru de varza murata dimineata, pe stomacul gol sau inainte de masa.

Castravetii murati, pe de alta parte, au beneficii importante asupra organismului. Acestia ajuta la digestie si tin departe numeroase boli digestive, ajuta in curele de slabire si contin foarte mult fier, calciu, minerale, fiind o sursa excelenta de vitamina C. Castravetii murati previn hipertensiunea arteriala, aparitia unor boli cardiovasculare, detoxifica organismul si au un efect diuretic excelent. In plus, echilibreaza nivelul glicemiei si impiedica formarea calculilor la rinichi. La fel de benefice pentru organism sunt muraturile realizate din ardei, conopida, pepeni verzi, gogosari, radacinoase, pere, piersici si nu in ultimul rand, celebrele gogonele.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor referitoare la cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri. Pentru alte detalii, va rugam sa accesati pagina Politică de Confidențialitate.